Exhibition Untitled TZT073 Doris Marten & Guus Zuiderwijk

Exhibition Untitled TZT073

Duo expositie Doris Marten & Guus Zuiderwijk

Expositieperiode: 3 november t/m 27 november 2022

Doris Marten

Doris Marten (DE 1971) beschrijft de LAYERS-werken als haar constructieve basis. Deze schilderijen en objecten belichamen de centrale thema’s van haar kunst in een geconcentreerde en gereduceerde vorm.
De Layers zijn getekend op Alu-Dibond panelen. Ze bestaan ​​uit rechte kleurlijnen, ongeveer 1 mm breed, gemaakt met technische pennen en met behulp van een liniaal. De lijnen worden doorlopend getekend, zonder de pen op te tillen. Kleur in een eenvoudige, neutrale en tegelijkertijd constructieve vorm. De kleurlijnen vormen vierkante of rechthoekige gebieden die in hun samenspel de compositie vullen.
Door hun opstelling, naast elkaar, onder- en overlappend, worden de vierkante vormen gesneden of gebroken. Toch zorgt het samenspel met de parallelle kleurlijnen steevast voor horizontale of verticale vormstructuren. In elk werk zijn er precies zeven kleuren.
Voor Marten is dit een optimaal aantal om een ​​breed scala aan variaties te realiseren en tegelijkertijd willekeur te voorkomen. Het gekozen minimalisme vormt het uitgangspunt voor een conceptueel gestructureerd, steeds groter wordend oeuvre. Met elke groep werken verkent de kunstenaar nieuwe drempels van tekenen, schilderen en objectkunst.
Doris Marten ziet haar visuele verkenning van illusie en werkelijkheid als een eerbetoon aan Op-Art. Als inspiratiebronnen noemt ze Bridget Riley en Dario Pérez-Flores. De pionier van deze kunststroming, Josef Albers, beweerde zelfs dat alle kleurwaarneming een illusie is. In 1963 schreef hij in “Interaction of Color”: “In visuele waarneming wordt een kleur bijna nooit gezien zoals die werkelijk is. Dit feit maakt kleur tot het meest relatieve medium in de kunst.

 
Layers Object no.5
Inkt op aluminium dibond, 45 x 70 cm

Guus Zuiderwijk

Guus Zuiderwijk (NL 1947) is in 1968 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst  In Den Haag en heeft gewerkt als ontwerper/uitvoerder van monumentale keramiek bij de Porceleyne Fles in Delft en als docent. De serie werken die Guus in deze expositie toont heeft als titel “Changing reflections”. Licht en schaduw bepalen hoe het kunstwerk zich toont aan de kijker, afhankelijk vanuit welke hoek je er naar kijkt. Kunstlicht of daglicht maken het verschil, daglicht verandert elk moment, kunstlicht is in vele variaties mogelijk. De tinten zijn uniform en sober. Qua vorm is de architectuur en de industrie de inspiratiebron, ritme en herhaling. Het geborstelde aluminium reflecteert het licht anders als het horizontaal of verticaal toegepast wordt, dat is het spel dat gespeeld wordt.

Changing Reflections
aluminium en kunstof, 60 x 60 x 5 cm

Account