Artist in residence

Artist in residence

Sinds een aantal jaren biedt Post Erasmuslaan 5 de mogelijkheid aan kunstenaars, architecten, vormgevers, ontwerpers, etc. om voor een periode artist in residence te zijn.

Tijdens de artist in residency kan men werken, onderzoek doen en zich laten inspireren door de verschillende andere bewoners die werkzaam zijn in het pand. Maar ook door de bezoekers van de Erasmuslaan 5. In het pand werken professionals op de vakgebieden architectuur, interieurarchitectuur en vormgeving. Ook is er een kunstgalerie gevestigd met vooral geometrisch abstracte kunst.

Het huis wordt gedurende het hele jaar bezocht door internationale architecten en andere geïnteresseerden in het werk van Gerrit Rietveld en architectuur in het algemeen. Maar ook door kunstliefhebbers, opdrachtgevers, fabrikanten en leveranciers. Kortom een huis waarin meerdere disciplines hun werkzaamheden verrichten.

Zich laten inspireren door de creatieve omgeving en de multidisciplinaire netwerken is het doel van de artist in residency.

Eens in de twee jaar wordt werk, opgedane ervaringen of bevindingen gepresenteerd in een gezamenlijke expositie in de galerieruimte.

Cor van der Meijden

Artist in residence in november 2022

“Doel van de ‘artist in residence’ periode bij PE5 ‘Post Erasmuslaan 5’ was om mij als beeldend kunstenaar te laten inspireren door de architectuur, vormentaal en het gedachtegoed van architect Gerrit Rietveld. Ik was heel benieuwd wat dit voor mijn beeldend werk zou kunnen betekenen.

Ter voorbereiding op de werkperiode heb ik eerst de vormentaal en het gedachtegoed van Rietveld bestudeerd door er veel over te lezen. Daarna ben ik lid geworden van de Rietveldhuizen VVE en heb ik meerdere Rietveldhuizen en paviljoens bezocht. Ook ben ik op bezoek geweest bij architect Bertus Mulder, die een aantal jaren met Gerrit Rietveld heeft samengewerkt en later meerdere Rietveldgebouwen heeft gerestaureerd, waaronder het iconische Rietveld Schröderhuis en het Rietveldpaviljoen in Otterlo. Het Rietveld Schröderhuis heb ik in het verleden vaker bezocht, maar nu kreeg ik de kans om buiten de reguliere openingstijden een unieke privé rondleiding te krijgen van Natalie Dubois, conservator toegepaste kunst en vormgeving van het Centraal Museum Utrecht. Een betere voorbereiding op de ‘artist in residence’ had ik mij niet kunnen wensen!

Tijdens het inrichten van mijn werkruimte op de tweede verdieping aan de achterzijde van PE5 vond ik in een kast een aantal stalenboeken, die ik van Ronald Willemsen -directeur en architect (bna) van Asnova Architecture en oprichter van Post Erasmuslaan 5- kon gaan gebruiken voor mijn beeldend werk. Een mooie start voor een kunstenaar die abstracte collages maakt van gevonden papier en karton.

In de ruim vier weken dat ik in PE5 heb gewerkt zijn er tien collages ontstaan. Tijdens het ontwerpen ervan heb ik mij gericht op een zo eenvoudig mogelijke vormgeving door gebruik te maken van geometrisch abstracte vormen en een minimum aan kleuren. Door de plaatsing in asymmetrische composities, waarbij de vormen vaak haaks als molenwieken gepositioneerd zijn, heb ik geprobeerd om een helder evenwicht van begrenzing en openheid te realiseren. Dit om recht te doen aan de door ‘ruimtekunstenaar’ Gerrit Rietveld gehanteerde ontwerpprincipes licht, ruimte en soberheid.

Gedurende de voorbereiding van de ‘artist in residence’ periode was het mij opgevallen, dat Rietveld naast getekende ontwerpschetsjes als eerste visualisatie van zijn ontwerpideeën ook regelmatig eenvoudige ‘schetsmaquettes’ maakte van stukjes karton. Dat gegeven heeft mij uitgedaagd om met kleine kartonnen doosjes een aantal ‘driedimensionale collages’ te maken.

Ik ben blij met het eindresultaat van deze ‘artist in residence’ periode. De vormentaal van Rietveld heeft mij met succes geïnspireerd tot een minimalistischer vormgeving waarnaar ik al langer op zoek was!”

Account