Exhibition Untitled TZT076 Karin Beyens & Ilkka Pärni

Exhibition Untitled TZT076
duo expositie

Karin Beyens (BEL) & Ilkka Pärni (SWE)
Expositieperiode: 10 maart t/m 2 april 2023

 

Zondag 12 maart 15 – 18 uur 

ILKKA PÄRNI

 

Voor zijn definitieve vestiging in Zweden, heeft Ilkka Pärni (Finland, 1959) in New York gewoond. Hij is begonnen als landschapsschilder, maar gaandeweg werden zijn schilderijen steeds abstracter. In zijn werk zijn alleen de geometrische vormen overgebleven. De schilderijen zijn gemaakt van subtiele kleurvlakken, doorsneden met heldere rechte lijnen en hoeken. Ilkka exposeert wereldwijd. In Nederland werd hij in het verleden vertegenwoordigd door galerie De Vierde Dimensie. Zijn verblijf in New York heeft hem geïnspireerd om ‘stadse’ landschappen weer te geven in de schilderijen, maar zeker ook in zijn wandobjecten, de ‘sticks’, zoals hij ze noemt. Hij voelt zich erg thuis tussen het werk van de Russische constructivisten en het Bauhaus, maar hij heeft zijn eigen pad bewandeld. Naast de monochrome schilderijen van zachte kleuren met enkele lijnaccenten maakt hij zijn sticks van soms wel 14 meter hoog.

KARIN BEYENS

 

KARIN BEYENS (1959), geboren in Aba (Congo), woont en werkt in Merksplas, België.
Na haar Masteropleiding Hoger Kunstonderwijs Vrije Grafiek en Tekenen in St. Lukas te Brussel heeft zij zich verder verdiept in de technieken van diep-, hoog- en vlakdruk. De bedoeling was niet om meester te worden over al deze technieken, maar wel om op zoek te gaan naar die techniek waarmee zij zich fundamenteel het best kon uitdrukken. Dit werd de droge-naaldtechniek.

Als drukvorm gebruikt zij niet het klassieke zink of koper, maar wordt intensief gebruik gemaakt van de Mylar polyester (folie). Uiteindelijk is de grafische kunst geen doel, maar eerder een middel om tot andere inzichten te komen. Tijdens haar klassieke opleiding werd ze vooral getriggerd door de lessen over de Russische avant-garde, Bauhaus en de Stijl. Via de directe visuele waarneming van kleuren en vormen uit de natuur, techniek van de collage en de droge-naaldets is haar werk de afgelopen jaren geëvolueerd naar de geometrische abstracte kunst.

..

 

Account