foto beelden
TZTSpecial juli 2020
BruijninckxBreebaart Sculpturen

 

Exhibition Untitled TZTSpecial
11 juli - 2 augustus | July 9 - August 2


 

“Haagse Brazilianen die het romantische idee willen vermoorden”

BruijninckxBreebaart bij Bos Fine Art in de TZTSpecial

Expositieperiode 11 juli t/m 2 september 2020
Officiële opening door Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De officiële opening is op zaterdag 11 juli. In verband met de RIVM richtlijnen is dit helaas een besloten bijeenkomst. Wilt u hier bij aanwezig zijn, laat ons dat dan weten door een mail te sturen aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


Paul Bruijninckx, beeldend kunstenaar/docent, en Nol Breebaart, meubelmaker/beeldend kunstenaar kennen elkaar sinds 2012. Verschillende achtergronden en ervaringen, maar! een gedeelde ambitie. Samen kunstwerken maken. Vanuit een diep respect voor elkaars inzichten en vaardigheden, maken zij samen objecten, die ze nooit zonder de ander, alléén zouden kunnen maken.

 
BruijninckxBreebaart; Nol Breebaart en Paul Bruijninckx

In de TZTSpecial zijn sculpturen te zien, gemaakt van MDF en hout, wit geschilderd. Bruijninckx, de aan de academie opgeleide conceptualist miste de handvaardigheid van Breebaart. Breebaart werd aangetrokken door de schoonheid en de rijkdom (en een prettig gebrek aan nut) dat kenmerkend is voor kunst. Zo vonden ze elkaar en zo vulden ze elkaar aan. De samenwerking resulteert in grote sculpturen, misschien wel geabstraheerd van vorm.

 
'Come back kid', (2019 80x60x209 cm)
 

BruijninckxBreebaart: “Onze werken zijn erop gericht het romantische idee te vermoorden. De romantische kunst is in de privé omgeving interessant, maar niet in de publieke ruimte. Daar is romantiek niet nodig. Niet op zijn plek. Wat kan nu de betekenis zijn van het subjectieve gevoel van de kunstenaar in de publieke ruimte? Onze totaal objectieve beelden zijn daarentegen bijzonder geschikt om van betekenis te zijn in de publieke ruimte.

 ..


 
Voorstudie 'Golf'                                'Golf' (2019, 99x40x80)


Volgens Dick van Broekhuizen, conservator bij museum Beelden aan Zee is er geen enkel beeld bekend uit de oudheid, dat op maar enige wijze de vorm heeft van wat BruijninckxBreebaart maakt. Hun vormen zijn juist niet klassiek maar modernistisch grafisch. Zij maken levendige vormen, schijnbaar gevormd uit een zeer dikke vijfhoekige balk,die zo sierlijk als een boa constrictor het lichaam van de sculptuur in gracieuze bochten draait. 


.
Ciccillo Matarazzo Pavilion Sao Paulo,1957, architect Oscar Niemeyer
 
Soms lijken de beelden op vreemde lettertekens uit de jaren zestig of op de lijnvoering van het gebouw van de Sao Paolo-biënnale uit 1953, het Ciccillo Matarazzo Pavilion in São Paulo Brazilië van architct Oscar Niemeyer. Hoewel BruijninckxBreebaart gebruik maakt van heel oude kunstgrepen: de nieuwe wereld en de oude zijn verbonden in hun sculpturen. Dat maakt Bruijninckx en Breebaart eigenlijk een soort Haagse Brazilianen.Objet petit a no. 3 (2020, kleinste 43x34x47 cm, grootste 202x185x141 cm)
 
Bij de expositie verschijnt een boek: “BruijninckxBreebaart Imaginaire orde” Dit is tijdens de expositie te koop.
 

 

Newsflash

 

foto beelden
TZTSpecial juli 2020
BruijninckxBreebaart Sculpturen

Read more ...

Selected for you

Partners

Asnova-logo.jpg Bos-Fine-Art-logo_1_3.png Uniek-logo.jpg flag_yellow_high.jpg logo-den-haag.png logo_ANNA_print.jpg o.jpg pixomnia.jpg

Galerie Den Haag
Korte Vijverberg 2
2513 AB  Den Haag

Naast het Mauritshuis

Openingstijden Den Haag:

Donderdag t/m zondag 12.00 - 18.00 uur

Thursday - Sunday 12pm - 6pm

Galerie New York / Portofino
50 W 56th St #2A
New York City, NY 10019 USA

Closed because of the Corona crisis

 

 


facebook  

info@bosfineart.com
Paul Essens     +31(0)6 8169 1660
Marianne Bos  +31(0)6 1648 4645

             
KvK 64943151

 

 

© Bos Fine Art 2020